Sådan finder du en studiebolig

Danmarks bedste studieby med boliggaranti

Aarhus har det hele, når det handler om at finde den perfekte bolig. Byen byder både på gamle, hæderkronede kollegier og spritnye af slagsen, som for eksempel Grundfos Kollegiet, der ligger i den nye bydel Aarhus Ø.

Aarhus byder også på muligheder for dig, der vil bo i kollektiv. Der er adskillige hyggelige og veletablerede af slagsen – fra Trøjborg mod nord til Frederiksbjerg/Langenæs mod syd. 

Desuden er du som ny studerende med start i efterårssemesteret omfattet af UngdomsboligAarhus' boliggarantiordning.

Uanset om du flytter i lejlighed, på kollegium, i kollektiv eller tager imod tilbuddet om at bo i din tantes kælderværelse, er én ting sikker: Har du en cykel, er du aldrig længere end tyve minutter væk fra studiet og dine venner. Det er en af de mange fordele ved at bo i Aarhus, når du læser.

Lyt til et par af vores studerende her på Aarhus Universitet, hvis du mangler inspiration til hvordan man kan bo i byen som studerende.

Kristoffer bor i lejlighed med sin kæreste:

Og Martha ejer en andelsbolig:

På Sådan er det at gå på uni-siden kan du møde dem og 6 andre studerende og høre dem fortælle om, hvordan det er at gå på Aarhus Universitet.

Boligkarrusellen - vejen til din studiebolig

Boligmarkedet er kilde til stor frustration for mange nye studerende i Aarhus. Det er lidt som en karrusel. Det virker totalt kaotisk i september når 12.000 studerende rykker ind på ungdomsboligmarkedet på samme tid, men kun få "hopper af". Allerede i løbet af efteråret er der erfaringsmæssigt ledige kollegieværelser at få, fordi studerende løbende rykker videre til andre typer boliger.

Aarhus Universitet har sammen med Aarhus Kommune lavet en oversigt over, hvad du selv kan gøre for at tackle den aarhusianske boligkarrusel og få en studiebolig.

Boliggaranti

Over 55.000 studerende sætter ikke kun præg på bybilledet i Aarhus, men også på boligmarkedet. Aarhus Kommune har derfor indført et prioriteringssystem for alle nye studerende i Aarhus og tilbyder midlertidige studieboliger ved studiestart.

Når du skal starte på studie i Aarhus, behøver du ikke bekymre dig om at stå uden tag over hovedet. Der er nemlig boliggaranti for de nye studerende, der vil flytte til byen. Garantien gælder for alle nyoptagne på en uddannelse i Aarhus med start i efterårssemesteret og betyder kort og godt, at du rykker frem i køen og får tilbudt en kollegie- eller ungdomsbolig inden eller kort tid efter studiestart.

Boliger tildeles pr. 15. juli, og hvis du vil være sikker på at få en bolig til studiestart eller deromkring, skal du gøre følgende:

  • Søg i god tid. Du kan søge allerede 6 måneder inden studiestart, så selvom du ikke er blevet optaget på en uddannelse endnu, er det en god ide at være tidligt ude.
  • Bo med andre. Der er ofte kortere ventetid på f.eks, kollegieværelser end på deciderede lejligheder, så hvis du åbner dig for muligheden for at bo med andre, vil du både kunne spare penge og opbygge netværk, hvis du er ny i byen.
  • Søg bredt. Står du og mangler bolig helt akut, er du nødt til at lægge drømmen om at bo i 8000 C til side. Værelser og lejligheder i de omkringliggende postnumre er ofte billigere, og nemmere at få plads på. Desuden bør du heller ikke lade dig afskrække af at bo i 8210 eller 8220. Statistisk set er f.eks. Skjoldhøj- eller Hejredalskollegiet ikke hårdere ramt af kriminalitet end kollegier i andre dele af byen.
  • Sig ja. Du får kun et tilbud via boliggarantien, og det skal du sige ja til. Ellers bortfalder din garanti for bolig, og du må stå på venteliste på lige fod med alle andre.
  • Find information om boliggarantien og beskrivelser af boligerne på UngdomsboligAarhus

Gode råd når du skal søge studiebolig i Aarhus

Søger du en permanent studiebolig, bør du søge bredt og altså også boliger uden for Aarhus C, som traditionelt er de mest eftertragtede med de længste ventelister.

Gå meget gerne i gang med boligsøgningen i god tid inden studiestart. Du kan f.eks. blive skrevet op til en kollegiebolig allerede et år inden du begynder på studiet.

Spred ordet om din boligsøgning til familie, venner og bekendte. Netværket er guld værd, når man skal søge bolig.

Skriv aldrig under på noget uden en kontrakt.

Husk, at bare fordi du får en bolig, så er det stadig smart at stå på diverse ventelister, så du har noget anciennitet i baghånden, næste gang du gerne vil flytte.

Se også UddannelsesGuidens råd til boligsøgning og snydboligsnyderne.dk for at læse, hvad du skal og ikke skal gøre, når du skal sikre dig en bolig.

Her kan du søge bolig

Aarhus har boliger for enhver smag. Du kan bo tæt på skov, strand eller midt på strøget. Du kan bo på 12. etage med imponerende udsigt over hele Aarhus eller i en hyggelig ældre ejendom med brosten i gården, hvor man kan grille om sommeren. Her findes både ældre og nyere kollegier. 

Det billigste alternativ er ofte at søge en ungdomsbolig, hvilket du bl.a. kan gøre på nedenstående links.

På UngdomsboligAarhus kan du søge ungdomsboliger i hele Aarhus og omegn. Du skal oprette dig som bruger, krydse de boliger af, du vil søge, og herefter huske at genansøge en gang om måneden for at optjene anciennitet. 

Aarhusbolig.dk kan du skrive dig op på én central venteliste og dermed få adgang til 45.000 almene boliger i Aarhus og omegn. Listen er et samarbejde mellem alle byens almene boligselskaber, og det koster 100 kr. om året at være skrevet op.

Vil du udvide søgningen lidt, findes der en tilsvarende side for hele landet, Danmarkbolig.dk.

Du kan også ansøge om et værelse på Parkkollegierne. Du kan læse mere om dine muligheder på Parkkollegiernes hjemmeside.

Der bygges studieboliger

Der vil i de kommende år blive bygget yderligere 2.500 studieboliger rundt omkring i Aarhus. Og hvis du har en cykel, betyder det knap så meget, hvor du finder en bolig: Du har aldrig langt til studiet, vennerne, indkøbsmuligheder og caféer. Det er en af de mange fordele ved at bo i Aarhus, mens du læser.